کد خبر: 1305863
تاریخ انتشار: ۱۶ تير ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۰
عاشورا در ایران هر سال عاشورایی‌تر همزمان با دهمین روز از ماه محرم، ایران سراسر ماتم بود و مردم در عزای سید و سالار شهیدان، امام حسین (ع) به سوگ نشستند و یک‌بار دیگر در نقاط مختلف کشور، عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) مطابق سنت و آداب گذشتگان و محل زندگی، عزاداری کردند و ارادت خود را به سالار شهیدان نشان دادند. 
محمدرضا هادیلو

جوان آنلاین: محرم امسال ملت بزرگ ایران در حالی برای عزاداری سید و سالار شهیدان در مساجد، حسینیه‌ها و هیئت‌ها جمع شدند که در مقابله با زورگویی مستکبران جهانی سرافراز هستند و همچون امام خود، شعار «هیهات منا الذله» را در برابر یاوه‌گویی‌های رژیم صهیونی و ترامپ سر دادند و دریافتند برای عزت و افتخار این مرز و بوم باید با اتحاد و یکرنگی به مقابله با مستکبران رفت و بر دشمنان پیروز شد و «عاشورا» عمیق‌ترین واژه تاریخ است آنگاه که سپاه عشق سر و جان می‌دهد، «عاشورا» شور عشق است و مردمی در این‌سو سرمست از عشق و ارادت به امام حسین (ع) سینه زنند و زمین و زمان را در غم از دست دادن سیدالشهدا (ع) غرق در ماتم کردند. 
 
همزمان با دهمین روز از ماه محرم، ایران سراسر ماتم بود و مردم در عزای سید و سالار شهیدان، امام حسین (ع) به سوگ نشستند و یک‌بار دیگر در نقاط مختلف کشور، عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) مطابق سنت و آداب گذشتگان و محل زندگی، عزاداری کردند و ارادت خود را به سالار شهیدان نشان دادند. 
شهر قم یکپارچه در سوگ بود و دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی از نقاط مختلف این شهر به سمت حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) حرکت کردند تا در این روز سوگ و حزن در آستان کریمه اهل بیت (ع) به عزاداری بپردازند. 
از نخستین ساعات صبح، مسیر‌های منتهی به حرم مطهر مملو از جمعیت سوگوار بود و خیل عزاداران حسینی با پای پیاده و در قالب هیئت‌های مذهبی به سوی حرم روانه شدند. 
در صحن آیینه حرم مطهر، عبارت «وای حسین کشته شد» نقش بسته و آب حوض به رنگ سرخ درآمده بود؛ جلوه‌هایی نمادین از مظلومیت اباعبدالله الحسین (ع). همچنین در شب عاشورا نیز پرچم گنبد مطهر به پرچمی سرخ با نقش «یا حسین» تعویض شد. 
عزاداری‌های قم ویژگی‌های خاص خودش را دارد. در کنار برگزاری مراسم‌های عزاداری در بیوت مراجع عظام تقلید و دفتر مقام معظم رهبری که با حضور گسترده علما و طلاب برگزار شد و سخنرانان و مداحان به تبیین مصائب امام حسین (ع) و یاران باوفایش پرداختند، آیین مقتل‌خوانی ظهر عاشورا نیز در حرم حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران اجرا شد. دسته طویریج ویژه نجفی‌ها و کربلایی‌های مقیم قم پس از اقامه نماز ظهر عاشورا از گلزار شهدا به سمت محل برگزاری آیین آتش زدن خیمه‌ها به حرکت درآمدند و سپس هروله کنان به حرم مطهر مشرف شدند. هیئت‌های عزاداری افغانستانی‌های مقیم قم نیز در میدان آستانه با شور و شعور حسینی عزاداری کردند. آیین سنتی و نمادین آتش زدن خیمه‌ها نیز از سوی کربلایی‌های مقیم قم در ابتدای بلوار پیامبر اعظم برگزار شد و پس از اجرای تعزیه، خیمه‌ها به یاد واقعه کربلا به آتش کشیده شدند و این مراسم با حضور هزاران نفر از عزاداران به سمت حرم ادامه یافت. نوجوانان و جوانان با پوشیدن لباس‌های سقایی و حمل مشک‌های آب، در میان عزاداران آب توزیع می‌کردند و طلاب آفریقایی مقیم این شهر نیز همراه خانواده‌های خود با بستن سربند «لبیک یا حسین» دسته عزاداری تشکیل دادند. 
همچنین دسته چهل اختران قم که بیش از یک قرن قدمت دارد، عصر روز عاشورا از امامزاده موسی مبرقع به سمت حرم مطهر حرکت کرد و عزاداری باشکوهی در جوار مضجع کریمه اهل‌بیت برگزار شد. 

 مکن‌ای صبح طلوع
گذری به آیین روز عاشورا در مناطق مختلف ایران نشان می‌دهد ایرانیان مراسم‌ای زیادی برای به تصویر کشیدن مظلومیت امام خود و ظلم و جور دشمنان و کفار دارند. 
از آیین‌های معروفی که از دیرباز در مازندران برگزار می‌شود، آیین صبح رو سیاه، صبح صادق یا صبح زارزاره است که هرساله صبح عاشورا پیش از برآمدن آفتاب در برخی مناطق استان برگزار می‌شود. 
دیروز هم این آیین در روستا‌ها و در برخی شهر‌های این استان پس از نماز صبح روز عاشورا و پیش از بر آمدن آفتاب برگزار شد. مرثیه معروف این آیین، شماتت خورشید است که چرا طلوع می‌کنی در حالی که قرار است امروز حسین (ع) و فرزندانش به شهادت برسند:
«ای صبح روسیاه، ز چه می‌شوی سفید
امروز حسین فاطمه اینجا شود شهید»
بر همین اساس قرائت مرثیه‌ها و نوحه‌ها به یاد عاشورای سال ۶۱ هجری قمری از طلوع فجر و آغاز روز، اندوه‌بار و سوزناک بود و تا صلات ظهر، زمانی که خورشید خودش هم از تابیدنش شرمنده می‌شود، ادامه داشت. 

 خاکی‌ترین آیین
شاید آیین روز عاشورای لرستانی‌ها را بتوان خاکی‌ترین آیین عاشورایی ایران نامید، چراکه این سنت دیرینه از اوج اخلاص و ارادت مردم این دیار برخاسته است، ارادتی که تمامی ندارد و هرروز عمیق‌تر و خالصانه‌تر می‌شود. 
آیین خاص گل مالی در لرستان دارای مراحل مختلفی است که به طور معمول از روز هفتم محرم که به روز «تراش عباس» موسوم است، شروع شده و تا بعد از شام غریبان ادامه دارد. 
در اولین ساعات روز گذشته صدای ساز و دهل با نوای سوزناک و غم‌انگیزی موسوم به نوای «چمریونه» عزاداران حسینی را به حضور در دسته‌ها و هیئت عزاداری دعوت کرد. 
غم و ماتمی که این فضای روحانی دارد بیش از آن است که بتوان در چند سطر آن را معنا کرد، باید بود و دید تا دانست غم و ماتم نوای «چمریونه» چگونه دوستداران حسین (ع) را به کوچه‌ها و هیئت‌ها می‌کشاند. 

 شیعه و سنی عزادارند
هر سال عاشورا در کردستان با اشک و عشق مردم، جان می‌گیرد و در کوچه‌ها و خانه‌ها پژواک می‌شود، از محافل قرآنی تا نذری‌ها، کردستان در این روز رنگ و بویی از حماسه و ایمان به خود می‌گیرد. کرد‌ها که از اهل تسنن تا شیعیان به امام حسین (ع) ارادت خاصی دارند و دیروز هم در عزاداری‌ها و مراسم این روز حضور پررنگی پیدا کردند. در شهر‌هایی مانند سنندج، قروه، بیجار، کامیاران و دهگلان، مراسم‌های عاشورایی با شکوه و در عین حال با صفا و صمیمیتی خاص برگزار شد. ضمن اینکه در دهه اول محرم، محفل‌های روضه‌خوانی، جلسات قرآن‌خوانی و پخت نذری در کوچه و بازار به چشم می‌خورد. در بسیاری از روستا‌های کردستان، مراسم‌های عاشورا در مساجد یا حسینیه‌ها با حضور گسترده اهالی برگزار شد و در برخی مناطق اهل سنت نیز مراسم‌هایی با محوریت محبت به اهل بیت (ع) و ذکر مصائب کربلا انجام شد که نشان‌دهنده وحدت و همدلی مردم این خطه است. از دیگر برنامه‌های رایج می‌توان به محفل‌های قرآنی و مراسم دعا اشاره کرد. در آن جوانان و نوجوانان هم مشارکت فعال دارند و این فرهنگ عاشورایی نسل به نسل منتقل می‌شود. 


 نماز همبستگی
عاشوراست و نماز همبستگی و سرشار از درد و حزنی که دلسوختگان اقامه می‌کنند. اقامه نماز در ظهر دهم محرم، تنها یک فریضه عبادی نیست، بلکه بیانیه‌ای است از پایبندی به ارزش‌های الهی و مقاومت در برابر ظلم و امام حسین (ع) در سخت‌ترین شرایط، با برپایی نماز جماعت در میدان نبرد به جهانیان آموخت که هیچ قدرتی نمی‌تواند مانع اذعان به حقانیت خداوند شد. روز گذشته این سنت حسینی در هیئت‌های مذهبی و مساجد سراسر کشور نه تنها برگزار که زنده نگه داشت و تمام مسلمانان و عاشقان به سیدالشهدا (ع) با حضور پرشور در نماز ظهر عاشورا، وفاداری خود را به آرمان‌های قیام کربلا تجدید کردند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار